Food

 

 


Supermarkten verkopen naast levensmiddelen ook verse groente, brood en vlees. Vaak behoren kleding en medicijnen ook tot het assortiment. Supermarkten zijn meestal onderdeel van een keten die in een regio, land of zelfs meerdere landen winkels heeft. Prijs is steeds een belangrijker wapen om klanten te winnen terwijl kleinere ketens en nieuwkomers in de branche meer inzetten op service en onderscheidend vermogen. Gespecialiseerde supermarkten zijn steeds meer in opkomst, denk hierbij aan supermarkten die zich specialiseren in biologisch & duurzaam en supermarkten die gericht zijn op etnische groepen zoals Surinaams, Turks of Chinees. Daarnaast komt er nieuwe concurrent voor de bestaande supermarkten in de vorm van een “internet only supermarkt”, zonder winkel, alles wordt afgehandeld via een app.


Boodschappen doen bij een speciaalzaak is kiezen voor smaak en beleving. Dit in meerdere opzichten. Men biedt lekkernijen aan van de beste kwaliteit welke meestal niet aanwezig zijn in de supermarkt. Desondanks is de omzet van speciaalzaken al jaren dalende. Veel speciaalzaken denken nog te veel in producttermen en te weinig in concepten. Men zou meer het assortiment en de winkel moeten invullen vanuit een conceptgedachte. Daarbij moeten ze gebruik maken van het onderscheid dat een speciaalzaak kan maken ten opzichte van de supermarkten. Een voorbeeld is de behoefte van consumenten aan transparantie en versere producten die lekkerder, gezonder en langer houdbaar zijn. Door producten direct van de producent te kopen, meestal boeren en tuinders, is het niet alleen verser maar smaakt het ook beter.

Omdat er weinig schakels zijn tussen producent en consument kan het ook vaak goedkoper. Men kan als speciaalzaak beter inspelen op lokale wensen als productkennis, advisering, flexibelere openingstijden, persoonlijk contact, adviezen over gerechten en voedingstoffen, bezorgservice, online verkoop en speciale acties ten opzichte van supermarkten. Daarnaast zullen speciaalzaken ook meer gebruik moeten maken van sociale media om zo meer met klanten te communiceren en de binding te vergroten.
Juist omdat men de klanten “offline” kent, moeten online campagnes een geïntegreerd geheel zijn en heeft men een groot voordeel op enkel online winkels. Ook zou men bereid moeten zijn om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere speciaalzaken of andere zelfs andere sectoren voor meer beleving en mogelijkheden voor de consument.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *